Diploma d’especialització

Gènere i Drets Humans

Postgrau amb docència 100% on-line

Professorat

Lucía Avilés Palacios

Magistrada – jutgessa a Barcelona (Penal). Formadora en violència de gènere, violència sexual i enjudiciament amb perspectiva de gènere. Candidata a Vocal del Consell General del Poder. Experta en la implementació de normativa estatal i internacional en matèria de violència sobre les dones i en la mesa de treball de la Comissió Europea per a la implementació de l’ordre de protecció.

Autora de diferents publicacions i articles sobre perspectiva de gènere, feminisme jurídic i violència sobre les dones i coautora dels llibres Justícia en clau feminista. Reflexions entorn de la inserció de la perspectiva de gènere a l’àmbit judicial  i Anàlisi de la Justícia des de la perspectiva de gènere.

Encarna Bodelón González

Doctora en Dret i postgrau en Common Study Programma on Criminal Justice and Critcial Criminology (UB). Actualment, Directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formación Continuada de Barcelona. Directora del Departament del Ciència Política i de Dret Públic i professora titular de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona. Directora del grup de recerca Antígona i codirectora i fundadora del postgrau en Gènere i Igualtat (des de l’any 2007) i del postgrau en Violències Masclistes (des de l’any 2014) i del Màster en Feminismes Jurídics. Teories i pràctiques del Dret (des de l’any 2021 fins l’any 2024). La seva recerca s’ha centrat en l’anàlisi de diferents aspectes: estudi de les teories feministes, dona presa i sistema judicial en relació amb la violència de gènere, l’assetjament sexual, la criminalització de la prostitució, les polítiques de seguretat i gènere, les agressions sexuals i les polítiques de gènere, tots ells des d’una perspectiva sociojurídica.

Lorena Garrido Jiménez

Jurista, feminista i activista. Professora associada de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora del Grup Antígona. Docent en el màster en Criminologia, Política Criminal i Sociologia Juridicopenal (Universitat de Barcelona – UB) i en els diplomes de postgrau en Gènere i Igualtat (Universitat Autònoma de Barceona – UAB), en Violències Masclistes (UAB) i en Polítiques de igualtat de Gènere en la Gestió Pública (IIEDG-ICD). També ha estat docent en el màster interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania (UB).

Llicenciada en Ciències Jurídiques i Socials per la Universidad de Chile i llicenciada en Dret per la UAB. Diploma d’Estudis Avançats (DEA) en Dret de el programa “Les transformacions del dret públic”, del Departament de Ciència Política i de Dret Públic de la UAB. Postgrau en Gestió Ambiental (UPF) i postgrau en Dret Civil Català (UB).

Ha estat col·laboradora de l’Associació GENERA (Associació en defensa dels drets de les dones) i a PIAD (Punt d’Informació i Atenció a les Dones) i consultora de la CEPAL, Nacions Unides a la Divisió de Desenvolupament Sostenible i Assentaments Humans. També és membra de Dones Juristes.

Silvia Daniela Heim

Doctora en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i advocada per la Universidad de Buenos Aires.

Professora i investigadora de la Universidad Nacional de Río Negro-UNRN (Argentina). Advocada per la Universidad de Buenos Aires i Doctora en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona. Titular de la càtedra lliure “Feminismos jurídicos. Contribuciones y debates en torno a la construcción de un nuevo derecho” de la UNRN. Directora de projectes d’investigació i autora de nombroses publicacions sobre gènere i drets.

Marisa Herrera

Doctora en Dret (UBA). Investigadora Independent del Consell Nacional d’Investigacions Científiques i Tècniques (CONICET). Especialista en Dret de Família (Facultat de Dret, UBA). Professora titular regular de Dret de Família i Successions en la facultat de Dret, Universitat Nacional d’Avellaned i professora adjunta regular amb dedicació semiexclusiva de Dret de Família i Successions en la facultat de Dret, UBA. Honoris Causa per la Universitat Nacional de Chaco Austral. Personalitat destacada a l’àmbit de les ciències jurídiques de la Legislatura de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires. Va integrar l’equip de redacció del Codi civil i comercial de la nació, en els temes corresponents a família, infància, adolescència i gènere.

Noelia Igareda González

Professora titular de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és codirectora dels postgrau en Gènere  i Igualtat (des de l’any 2007) i del postgrau en Violències Masclistes (des de l’any 2014) i del Màster en Feminismes Jurídics. Teories i pràctiques del Dret (des de l’any 2021 fins l’any 2024) i investigadora del  grup d’investigació Antígona. És vicedegana d’Internacionalització, Mobilitat i Dobles Graus de la Facultat de Dret. Ha estat visiting scholar a la Kent University (Regne Unit) i a la Universidad Carlos III (Madrid).

Doctora en Dret per la UAB, màster en Polítiques d’Igualtat de Gènere: Agents d’Igualtat (UAB), llicenciada en Dret, especialitat juridicoeconòmica per la Universitat de Deusto.

Víctor Merino-Sancho

Doctor en Dret per la Universitat de València i professor agregat de Filosofia Dret a la Universitat Rovira i Virgili.

Ha participat en diversos projectes d’investigació nacionals, europeus i autonòmics, i compta amb diverses publicacions i contribucions a congressos en relació amb les línies d’investigació desenvolupades fins ara: estudis de gènere, interseccionalitat, dret d’asil i identitats LGTBIQ i el dret com a instrument per combatre les violències masclistes. Ha fet diverses estades de recerca, entre les quals destaquen les de la UC Hastings College of the Law (EUA), la Freie Universität de Berlín (Alemanya) o la Vrije Universiteit d’Àmsterdam (Països Baixos).

Ruth Mestre i Mestre

Professora de Filosofia del Dret i membre de l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones (UVEG); de l’European Network of Experts in the Field of Gender Equality i de l’ACTION COST LGBTI + Social and Economic (in)equalities (CA19103). Doctora en Dret per la UVEG, màster per l’Instituto Internacional de Sociología Jurídica de Oñati i màster per l’Académie Européene de Teoria du Droit de Brussel·les. Va ser Marie Curie Fellow a la University of Warwick.

Lucía Ortiz Amaro

Llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Postgrau de Gènere i Igualtat (UAB) i Màster en Dret de Família i Infància per la Universitat de Barcelona.

Investigadora del Grup Antígona i professora associada de la UAB, també imparteix classes al Postgrau de Violències Masclistes (UAB). És sòcia fundadora de PraeLex, on exerceix com a advocada especialista en Dret de Família i Violències Masclistes, assessora jurídica de diferents SIADs (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) i membre de Societat Catalana d’Advocades/us de Família (SCAF) i de Associació Espanyola d’Advocades de Família (AEAFA).

La seva principal línia de recerca és el dret de família des de la perspectiva de gènere i les violències masclistes. Entre les seves investigacions destaquen «Guia pràctica per a professionals municipals sobre la mediació familiar amb perspectiva de gènere Anàlisi i orientacions per a la intervenció local», «Les violències sexuals a l’estat espanyol: marc jurídic i anàlisi jurisprudencial», «Anàlisi jurídica de les ordres de protecció a Catalunya des d’una perspectiva de gènere» i «Ordres de protecció i drets de les dones que han patit violència de gènere: obstacles per a una protecció efectiva».

María Valvidares Suárez

Professora contractada doctora de Dret Constitucional a la Universitat d’Oviedo, en què coordina el Màster en protecció jurídica de persones i grups vulnerables. És llicenciada en Dret per aquesta Universitat i doctora en Storia e teoria delle costituzione moderne i contemporanee per la Universitat de Macerata (Itàlia). Entre el 2018 i el 2019 va ser tècnica d’assessorament científic en la iniciativa Ciència al Parlament, impulsora de l’Oficina de ciència tecnologia de les Corts Generals.

Ha estat Directora d’Àrea de Responsabilitat social, suport a la inclusió i la igualtat de la Universitat d’Oviedo. Les seves línies de recerca se centren en els drets fonamentals, amb una atenció particular als temes d’igualtat i de violència de gènere. És membre de l’ONG Acción en Red Asturias.

Gloria Poyatos Mata

Docent, advocada i actualment magistrada especialista en Dret Social, de la Sala Social del Tribunal  Superior de Justícia de Les Palmes. Membre De la Comissió Nacional de Seguretat i Salut del Consell General del Poder Judicial.

Ha estat integrant, com a representat estatal, del Comitè assessor d’expertes en l’Informe sobre sentències amb perspectiva de gènere de la «Cumbre Judicial Iberoamericana» (ISPEG).

Al juny de 2017, la sentència dictada pel TSJ de Canàries de data 7 de març 2017 (Recurs 1027/2016), de la qual va ser ponent va rebre el premi internacional Mallot d’Or atorgat per l’entitat Women’s Link Worldwide a la resolució judicial que va tenir l’impacte més positiu en la vida de les dones i les nenes i en la protecció dels seus drets. A més a més, té nombroses publicacions (La prostitución como trabajo autónomo, Ed. Bosch,2009, Juzgar con perspectiva de género en el orden social”, Ed. Aranzadi, Pamplona, 2022, entre d’altres).

Tania Sordo Ruz

Jurista experta en gènere i drets humans. Integrant del Grup d’Estudis de Gènere de la Universitat Carlos III de Madrid, consultora i creadora de la iniciativa Col·lectiva 1600s, consultoria que utilitza una metodologia basada en una perspectiva de gènere, drets humans i interseccional i des de la qual es fa la Revista Feminista Jurídica WeDISSENT.

Doctora Cum Laude en Estudis Interdisciplinaris de Gènere per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). Màster en Estudis Interdisciplinaris de Gènere per la UAM – Institut Universitari d´Estudis de la Dona. Màster Europeu en Estudis Llatinoamericans: Diversitat Cultural i Complexitat Social per la UAM. Llicenciada en Dret per l’Institut Tecnològic i Estudis Superiors de Monterrey, Campus Ciutat de Mèxic.

Esther Vicente

Catedràtica en Dret. És professora en la Facultat de Dret de la Universitat Interamericana de Puerto Rico des de 1999, de Dret de la Persona i de la Família, Dret Constitucional, Dret Internacional: Drets Humans, Teoria del Dret: Perspectiva Feminista i cursos avançats, seminaris i tallers en temes relacionats.

Les seves publicacions han estat citades com a autoritat en diverses ocasions pel Tribunal Suprem de Puerto Rico. És autora del llibre: Més enllà de la Llei: Sexe, Gènere i Violència a les Relacions de Parella, Inter Juris, Sant Joan (2017) i de la tesi Beyond Law Reform: The Puerto Rican Experience with Legal Remedies for Intimate Violence, Tesis Doctoral, Universitat de Londres (2002). És coatura de diversos llibres publicats per l’Institut sobre Dones, Gènere i Dret (INTER-DONES) sobre Dret Constitucional, Gènere i Família, entre d’altres.